Schouder uit de kom (Luxatie/Subluxatie)
Schouder uit de kom (Luxatie/Subluxatie)
In de schouder bevinden zich onder andere de kop en de kom waar de beweging plaatsvind. In de werkelijkheid is de kop van de arm veel groter dan de kom in de schouder. Hierdoor is het mogelijk om de schouder op veel verschillende manieren te bewegen. Echter betekent dit ook dat de schouder instabiel is. Deze instabiliteit wordt weer opgevangen door de spieren rondom de schouder. Wanneer de schouder helemaal uit de kom schiet, ook wel schouderluxatie genoemd, schuift de schouderkop van de kom af en verliest de schouder al zijn functies. Een schouderluxatie kan zich naar voren en naar achteren toe voordoen. Er is ook een mogelijkheid dat de schouder gedeeltelijk uit de kom schiet, dit noemen we subluxatie. Wanneer de schouder na een luxatie weer terugschiet in de kom spreken we van een recidiverende schouderluxatie. De drie verschillende mogelijkheden brengen alle een hevige pijn met zich mee en zorgen ervoor dat de schouder niet of nauwelijks gebruikt kunnen worden.
Oorzaken van een schouder uit de kom
In de meeste gevallen schiet de kop van de bovenarm aan de voorkant uit de kom, soms komt het voor de luxatie naar achteren plaats vindt. In een zeldzaam geval schiet de kop aan de boven- of onderkant uit de kom. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een schouder uit de kom kan schieten. Hieronder wordt een lijst weergegeven met de meest voorkomende oorzaken.
- Schouderinstabiliteit
- Hyperlaxiteit van de schouderweefsels
- Vallen op de schouder/arm
- Stoten van en op de schouder
- Onverwachte ruk aan de schouder/arm
- Sporten zoals volleybal, handbal, rugby en basketbal
Behandeling en herstel
Het is belangrijk dat de schouder zo snel mogelijk weer teruggezet wordt in de kom wanneer er spraken is van een luxatie. Dit wordt meestal gedaan onder invloed van spierverslappers en pijnstillers met behulp van een arts. Vaak wordt de arm na het terugzetten in een mitella geplaatst om de eerste dagen zoveel mogelijk rust te geven aan de schouder en deze zo min mogelijk te belasten. Het is wel belangrijk dat de schouder niet volledig stil blijft gedurende de dagen om stijfheid te voorkomen. Na een aantal weken mag de schouder weer langzaamaan belast gaan worden met oefeningen om de spieren te versterken. Het is verstandig om dit onder toezicht van een fysiotherapeut uit te voeren. Na een paar maanden is de schouder weer normaal beweegbaar en belastbaar. Gedurende de fase waarin het herstel van de schouder zich bevindt is het gebruik van een schouderbrace aan te raden om extra ondersteuning te bieden bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. De Reh4Sport schouderbrace is een van de beste braces in Europa door de het lichte ontwerp met een hoge flexibiliteit en comfort die tegelijkertijd maximale ondersteuning en flexibiliteit biedt aan de schouder.