• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Wat is de schouder?

De schouder vormt de verbinding tussen de arm, het schouderblad en het sleutelbeen en bestaat uit drie verschillende gewrichten. Het eerste gewricht wordt gevormd door het sleutelbeen en de bovenkant van het schouderblad. Dit heet het acromioclaviculaire gewricht, ook wel het AC-gewricht genoemd. Het tweede gewricht in de schouder wordt het glenohumerale gewricht genoemd en bevindt zich op de positie waar de kop van de bovenarm in de kom van het schouderblad draait. Het derde gewricht is het scapulothoracale gewricht en dit is het schouderblad dat zich over de romp van het lichaam beweegt.

Verder zijn er vier verschillende spieren in de schouder te vinden (rotator-cuff), deze zijn allemaal verbonden aan het bot door middel van pezen. De beweging van de schouder is volledig afhankelijk van deze vier verschillende spieren. Om te voorkomen dat er wrijving kan ontstaan in de kom van de schouder door het bewegen van de arm bevindt zich hier slijmbeurs. Slijmbeurs is een stroperige vloeistof die ervoor zorgt dat de gewrichten soepel kunnen bewegen.

Schouderblessures

De schouder is een complex en veel gebruikt “systeem” in het lichaam en daardoor kunnen blessures aan de schouder vaak heel vervelend zijn. Hieronder wordt een lijst weergegeven met de meest voorkomende schouderblessures.

- Slijmbeursontsteking
- Overbelasting
- Instabiliteit
- Schouder uit de kom (luxatie/subluxatie)

Slijmbeursontsteking

Een Slijmbeurs is een stroperige vloeistof die ervoor zorgt dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. Dit bevindt zich tussen de pezen en het bot van de schouder. Wanneer er spraken is van een slijmbeursontsteking ontstaan er vaak klachten bij het liggen op de schouder en het maken van een duw- of trekbeweging doordat er sprake is van een drukverhoging op de slijmbeurs.

Overbelasting schouder

In de schouder bevinden zich vier spieren die verbonden zijn aan een stuk bot door middel van pezen. Dit wordt ook wel het razor-cuff genoemd. Bij een overbelasting van de schouder wordt een of meer van deze pezen te zwaar belast. Pijnklachten kunnen voorkomen bij zowel het stilhouden als het bewegen van de arm.

Instabiliteit van de schouder

Bij schouderinstabiliteit spreken we van structuren in de schouder die niet in staat zijn om de arm op een juiste manier in de kom te laten bewegen. Dit kan leiden tot het uit de kom schieten van de schouder. Dit komt voornamelijk voor wanneer er vaak dezelfde beweging gemaakt wordt en men last heeft van schouderinstabiliteit.

Schouder uit de kom (Luxatie/Subluxatie)

In de schouder bevinden zich onder andere de kop en de kom waar de beweging plaatsvind. In de werkelijkheid is de kop van de arm veel groter dan de kom in de schouder. Hierdoor is het mogelijk om de schouder op veel verschillende manieren te bewegen. Een schouderluxatie kan zich naar voren, achteren en naar beneden toe voordoen. Er is ook een mogelijkheid dat de schouder gedeeltelijk uit de kom schiet, dit noemen we subluxatie. Wanneer de schouder na een luxatie weer terugschiet in de kom spreken we van een recidiverende schouderluxatie.