Rugpijn zwangerschap
Rugpijn bij zwangerschap
Rugpijn, en dan voornamelijk pijnklachten in de onderrug, is een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat er een groeiende baarmoeder gedragen wordt die verbonden is aan de rug met banden. De buik wordt naar voren toe getrokken waardoor een holle rug ontstaat wat op den duur pijnklachten kan gaan geven. De veranderde houding in combinatie met het dragen van een grotere en zwaardere buik/baarmoeder zorgt voor overbelasting van de rugspieren. De rugpijn wordt voornamelijk in de onderrug gevoeld. Het is ook mogelijk dat er door de klachten in de onderrug en de zwangerschap bekkeninstabiliteit ontstaat en andere pijntjes rondom de liezen. Vaak verwijden de klachten na de zwangerschap weer zonder enige behandeling.
Oorzaken rugpijn tijdens de zwangerschap
Rugklachten tijdens de zwangerschap komen voornamelijk voor tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Dit is ook volkomen logisch omdat de buik steeds groter en zwaarder wordt. Het gewicht van de buik geeft een grote druk op de rugspieren waardoor er rugpijn kan ontstaan. Ook de houding van de rug verandert. Hoe verder de zwangerschap vordert, hoe hollere houding de rug krijgt om het extra gewicht op de buik te corrigeren, dit geeft een verkeerde druk op de rugspieren waardoor de klachten ontstaan.
Behandeling en tips
Een echte behandeling voor de rugpijn die is ontstaan tijdens de zwangerschap is er niet. De pijnklachten ontstaan namelijk door overbelaste spieren in de rug. Vaak gaan de pijnklachten weer weg wanneer de zwangerschap voorbij is omdat de spieren minder belast worden. Er zijn echter wel een aantal manieren om de pijnklachten te verminderen.
- Beweging. Een fitter lichaam en sterkere spieren verminderen de kans op rugpijn gedurende de zwangerschap. Bepaalde sporten die hierbij helpen zijn zwemmen en zwangerschapsyoga.
- Lichaamshouding. Het is belangrijk om de rug zo min mogelijk te belasten. Wanneer er gebukt moet worden is het daarom verstandig om door te knieën te zakken in plaats van de rug te buigen.
- Zithouding. Indien een groot deel van de dag zitten doorgebracht wordt is het belangrijk om een goede zithouding te creëren waarbij er voldoende steun wordt gegeven aan de onderrug. Ook is het belangrijk om af en toe van houding te verandering.
- Rustperiodes. Een zwangerschap vraagt veel van het lichaam, daarom is het belangrijk om tussendoor rustperiodes te nemen om de spieren te ontlasten. Hierbij kan het helpen om de benen omhoog te leggen. Dit kan klachten in de rug verminderen
Een andere manier om rugklachten tijdens de zwangerschap te verminder is het dragen van een brace ter ondersteuning van de buik en onderrug. De Medi Lumbamed Maternity is speciaal ontwikkeld om pijnklachten tijdens de zwangerschap te verminderen of voorkomen en wordt daarom ook wel een zwangerschapsband genoemd. De verstelbare banden van de bekkenband zijn individueel aanpasbaar en kunnen eenvoudig aangepast worden aan de groeiende buik. De brace sluit zich rondom het lichaam met de verstelbare banden, de geïntegreerde baleinen bieden extra ondersteuning en stabiliteit om de toenemende belasting van de groeiende buik maximaal te ondersteunen.