Overstrekte knie
Overstrekte knie
In die knie liggen de voorste en achterste kruisband. Beide kruisbanden zijn een verbinding tussen het bovenbeen en het scheenbeen en spelen een zeer belangrijke rol in het behouden van de stabiliteit van de knie. De taak van de achterste kruisband is het voorkomen van te grote achterwaartse verschuivingen van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen niet te ver naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen. Wanneer het onderbeen wel te ver naar voren schuift, wordt er gesproken over een overstrekking van de knie. Hierbij wordt er vaak letsel opgelopen aan de kruisbanden.
Wanneer er forse krachten op de knie plaatsvinden is het mogelijk dat de kruisbanden niet sterk genoeg zijn om deze op te vangen. Bij bijvoorbeeld een misstap of een verkeerde landing na een sprong kan de knie overstrekken. Vaak gaat dit gepaard met letsel aan de achterste kruisband.
Oorzaken overstrekte knie
Het oplopen van een overstrekking in de knie wordt vaak veroorzaakt na het begaan van een acuut trauma waarbij de knie te ver “door klapt”. Veel voorkomende oorzaken van een overstrekking in de knie zijn:
- Het overstrekken van de knie, bijvoorbeeld bij een misstap
- Een verdraaiing van de knie (voornamelijk tijdens sporten zoals voetbal en hockey)
- Een verkeerde val op de knie
- Een auto-ongeluk waarbij een forse kracht op de knie is gekomen
Symptomen overstrekte knie
Een kruisbandblessure is heel goed te herkennen aan de klachten die aanwezig zijn. Echter is de blessure wel onder te verdelen in drie verschillende gradaties waarbij de symptomen kunnen verschillen.
Gradatie 1
De eerste gradatie van een kruisbandblessure is de verrekking van een band. Dit wordt meestal veroorzaakt door het maken van een misstap. Symptomen die hierbij kunnen voorkomen zijn verdikkingen rondom de knie waarbij de instabiliteit niet beperkt wordt. Pijnklachten tijdens het bewegen van die knie kunnen langere tijd aanwezig zijn.
Gradatie 2
Onder gradatie twee wordt een gedeeltelijke scheur van de band geplaats. Een groot verschil ten opzichte van gradatie één is dat er niet alleen een zwelling ontstaat rondom de knie, maar ook instabiliteit vaak ter sprake is. Pijnklachten kunnen gedurende de gehele dag aanwezig zijn en de dagelijkse bezigheden zullen worden beperkt door de blessure aan de knie.
Gradatie 3
De derde gradatie is de ergste vorm van een letsel aan een kruisband en staat voor volledige afscheuring. Vaak kan je bij het ontstaan van het letsel de band horen en voelen knappen. Na het oplopen van de blessure wordt de knie vrijwel direct dik en is erg instabiel. In het ergste geval is er zelfs kans op meniscusschade en letsel aan andere banden rondom de knie. Een operatie bij deze gradatie van de blessure is niet te voorkomen omdat de banden opnieuw vastgemaakt moeten worden.
Een overstrekking van de knie bevindt zich meestal in de eerste gradatie van kruisband letsel. Het is mogelijk dat er ook een klein scheurtje in de kruisband zit waardoor de blessure in gradatie twee geplaatst kan worden maar dit komt meestal alleen voor bij een ernstige verrekking.
Behandeling overstrekking knie
Het is in eerste instantie belangrijk om de knie te laten rusten wanneer de blessure is opgelopen. Het is eventueel mogelijk om de knie te koelen in de eerste paar dagen nadat de kniepijn is ontstaan. Dit is om zwellingen rondom het gewricht tegen te gaan. Wanneer er weinig tot geen pijnklachten aan de knie zijn is het belangrijk om de knie zoveel mogelijk te blijven bewegen, dit is goed voor de genezing en zorgt ervoor dat de knie niet stijf wordt.
Een andere manier om de pijnklachten te verminderen is het gebruiken van een kniebrace. Door middel van een brace kan de knie extra ondersteund worden waardoor pijnklachten minder aanwezig zijn en meer stabiliteit aan de knie geboden wordt.