Lopersknie
Lopersknie
Een lopersknie, ook wel runners knee genoemd, is een veel voorkomende blessure bij mensen die regelmatig hardlopen of wielrennen. In de medische wereld wordt deze aandoening ook wel het iliotibiale bandsyndroom (ITBS) genoemd. In het been loopt een brede peesplaat, de tractus iliotibialis, van de heup tot aan de bovenkant van het scheenbeen. Deze peesplaat loopt langs de buitenkant van de knie en door de wrijving tijdens het vaak buigen en strekken van het been kunnen er irritaties ontstaan aan deze pees. Een lopersknie is een typische overbelasting blessure waarbij de pijnklachten vaak gebonden zijn aan de inspanningen en voorkomen aan de buitenkant van de knie.
Oorzaken van een runners knee
Een runners knee is een typische overbelastingsblessure en dit is dan ook de hoofdoorzaak voor het oplopen van deze aandoening in de knie. Bij een lopersknie is namelijk de peesplaat aan de buitenkant van het been/de knie overbelast. De irritaties en ontstekingen van de peesplaat veroorzaken de pijnklachten de behoren bij een runners knee. Veel voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een runners knee zijn:
- Fanatiek sporten, voornamelijk bij sporten als hardlopen en fietsen
- Versleten schoeisel tijdens het uitvoeren van sport waarbij veel moet worden gerend
- Beenafwijkingen, zoals beenlengteverschil, O-benen, overpronatie en platvoeten
- De been-, bil-, of heupspieren zijn te zwak
- Een verstoorde heup-/kniecoördinatie
Symptomen van een lopersknie
Bij een lopersknie ontstaat er altijd pijn aan de buitenzijde van de knie, vaak komt die pijn pas voor tijdens het uitvoeren van een sport zoals hardlopen of fietsen. In de beginfase van een lopersknie ontstaat de pijn vaak na een bepaalde hoeveelheid belasting op de peesplaat aan de buitenkant van de knie. Vaak trekken de klachten in de beginfase ook snel weer weg wanneer er rust wordt gegeven aan de knie. Wanneer de aandoening in een gevorderd stadium is ontstaan de pijnklachten vaak sneller en houden ze langer aan. Kort opgesomd zijn de meest voorkomende klachten bij een lopersknie:
- Branderige en/of stekende pijn aan de buitenkant van de knie
- Strekken en buigen geeft pijnklachten
- Zwellingen rondom de knie
- Pijn ontstaat alleen tijdens het intensief sporten (hardlopen en fietsen) en niet tijdens wandelen
- Pijnklachten nemen snel af in periode van rust
Behandeling van een lopersknie
Het behandelen van een lopersknie gaat vooral samen met het geven van rust aan de aangedane knie. Hierbij kan het wel een aantal weken, en in het ergste geval zelfs maanden duren voordat de volledige pijnklachten weg zijn. Echter is het ook mogelijk dat de pijnklachten van een lopersknie nooit meer weggaan. In deze gevallen kunnen de klachten verminderd en verzacht worden door het gebruik van een kniebrace. Een goede brace om de knieklachten te verminderen bij een runners knie is de Medi Genumedi E+motion Kniebrace. Deze brace is gemaakt van extreem luxe materialen voor een extreem hoog comfort en geeft geen beperkingen in de bewegingsvrijheid waardoor het sporten gewoon door kan gaan, terwijl er veel ondersteuning en stabiliteit wordt geboden aan de knie. Een andere uitstekende, maar iets duurdere brace, tegen een runners knie is de Push Sports Kniebrace. Deze brace geeft op een geavanceerde manier extra ondersteuning aan de knie. Aan weerszijde zitten bladveerscharnieren die zijdelingse bewegingen tegengegaan terwijl buigen en strekken niet gehinderd wordt. De knieschijf wordt gestabiliseerd door de U-vormige pelotte rondom de knieschijf.