Jumpers knee
Jumpers knee
Een jumpers knee, ook wel springersknie genoemd, heeft zijn naam gekregen omdat de blessure voornamelijk voorkomt bij mensen die gedurende het beoefenen van sport veel springen of rennen. Om deze reden komt de blessure dan ook het meest voor bij volleyballers en basketballers. Het is niet onmogelijk dat deze blessure niet bij andere sporters voor kan komen, ondanks dat het een jumpers knee genoemd is. De formele naam van de blessure is namelijk Patellapees tendinopathie (patella tendinitis).
Maar wat is nu eigen een jumpers of runners knee? Een jumpers knee is een typische overbelastingsblessure Bij deze aandoening aan de knie is de kniepees die de verbinding is tussen het scheenbeen en de knieschijf ontstoken. Hierbij treden door de irritatie van de pees zwellingen en andere klachten op.
Oorzaken van een jumpers knee
Een jumpers knee is een goed voorbeeld van een overbelastingsblessure. Door de disbalans van de mate van belasting en de druk die de pees daadwerkelijk aan kan ontstaat er irritaties aan de onderzijde van de knieschijf. Vaak verminderd de kwaliteit van de pees. Vaak worden de klachten die behoren bij de blessure geleidelijk aan erger. De hoofdreden voor het ontstaan van een jumpers knee is niet altijd duidelijk. Vaak wordt het veroorzaakt door chronische overbelasting van de pees onder de knieschijf. Wanneer de pees te zwaar belast wordt ontstaan er microscheurtjes, indien er niet genoeg rust gegeven wordt kunnen de pezen niet herstellen voor de volgende training of zware belasting. Hierdoor kunnen de microscheurtjes niet genezen en zal uiteindelijk de pees in kwaliteit verminderen. Andere oorzaken voor het ontstaan van een jumpers knee zijn:
- spierverkorting
- Eerdere blessures
- Verminderde romp- en bekkenstabiliteit
- Afwijkingen in de benen of voeten, zoals platvoeten, holvoeten, X-benen en O-benen
Symptomen jumpers knee
Bij het ontstaan van een jumpers knee is overbelasting de voornaamste boosdoener. Het typische van een overbelastingsblessure is dat de klachten erg kunnen variëren afhankelijk van de periode waarin de blessure aanwezig is. Op deze manier kunnen de klachten onderverdeeld worden in vier verschillende groepen:
1. Pijn en stijfheid na inspanning
2. Pijn tijdens het uitvoeren van een warming up, en na afloop van de inspanning
3. Pijn gedurende de hele inspanning en na afloop
4. Pijn gedurende de gehele dag
Vaak ontstaan de pijnklachten bij een peesblessure alleen gedurende of na een inspanning waarbij er ook periodes van klachtenvrij zijn wanneer er niet gesport wordt. Indien de pezen al een lange tijd overbelast zijn is het mogelijk dat de pijnklachten ook aanwezig zijn in periodes van rust.
Klachten die voornamelijk voorkomen bij een jumpers knee zijn:
- Pijn aan de onderkant van de knieschijf
- Zwellingen rondom de kniepees
- Stijfheid en/of opstartpijn
- In de beginfase van de overbelasting worden de klachten vaak minder wanneer de spieren en pezen opgewarmd zijn, maar komen de klachten weer terug wanneer de training is afgelopen.
Behandeling jumpers knee
De behandeling van een jumpers knie is een langdurig proces waarbij er rekening moet worden gehouden met veel verschillende factoren. Het herstellen van pezen verloopt nou eenmaal langzamer dan andere blessures, waardoor 100% genezing vaak enkele maanden kan duren. Een aantal dingen waaruit de behandeling bestaat zijn:
- Gedoseerde sportbelasting onder de pijngrens om spierkracht en conditie op peil te houden
- Speciale oefeningen voor de knieschijf/pees om deze sterker te maken
- Verbeteren van de enkel, romp en kniestabiliteit
- Mits er sprake is van spierverkortingen dienen er rekoefeningen gedaan te worden voor de quadriceps en de hamstrings
- Het gebruik van een patellabrace of andere bandage om extra ondersteuning te bieden aan de knie
Vooral het uitvoeren van de oefeningen is een belangrijke factoor om te herstellen van een peesblessure. In de beginfase van het herstelproces zullen de oefeningen de pijnklachten juist provoceren. Dit betekent niet dat er gestopt moet worden met het doen van de oefeningen. Hiermee wordt bedoeld dat de pijnklachten niet verder mogen komen dan een 4 op een schaal van 0 tot 10.
Indien er extra ondersteuning nodig is aan de knie kan er altijd gebruik gemaakt worden van een patellabrace. Twee van de beste braces tegen het behandelen van een jumpers knee zijn de Bauerfeind Genupoint Patellabrace en de Push Sports Patellabrace.