• Voor 23:59 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Gratis retourneren & ruilen

Kapsel beschadiging

2
Bij beschadiging aan de gewrichtskapsel in de enkel is er vaak sprake van een beknelling. Dit komt door uitsteeksels in het bot of in het kapsel tussen het sprongbeen en het scheenbeen.
Lees meer
Sorteren op:

Kapselbeschadiging enkel

Bij beschadiging aan de gewrichtskapsel in de enkel is er vaak sprake van een beknelling. Dit komt door uitsteeksels in het bot of in het kapsel tussen het sprongbeen en het scheenbeen. Vaak worden deze klachten opgemerkt wanneer de enkel volledig gestrekt of gebogen wordt. De beknelling is het meest voorkomend aan de voorzijde van de enkel, dit wordt ook wel een anterieure impingement genoemd. Wanneer de beknelling aan de achterzijde van de enkel plaats vindt noemen we dit een posterieur of dorsaal impingement.

Anterieure impingement

De beknelling aan de voorzijde van de enkel is het meest voorkomend en ontstaat vaak over een langere periode met herhaaldelijke letsel. Hierdoor ontstaat er extra bot aangroei aan het uiteinde van het scheen of de bovenkant van het sprongbeen. Dit wordt ook wel een bony impingement genoemd. Het is ook mogelijk dat er extra weefsel, zoals littekenweefsel of opgezwollen slijmvlies, bekneld kan raken in de enkel. Deze aandoening wordt weke delen impingement genoemd.

Posterieur impingement

De beknelling aan de achterzijde van de enkel komt een stuk minder vaak voor en brengt vooral pijnklachten met zich mee tijdens het volledig strekken van de enkel. De klachten bij deze aandoening kunnen worden veroorzaakt door een extra botje aan de achterzijde van het enkelgewricht bij de geboorte of door een uitsteeksel aan de achterzijde van het sprongbeen.

Oorzaken en ontstaanswijze

De ontstaanswijze van een kapselbeschadiging aan de enkel is vaak het resultaat van voorafgaande blessures aan het enkelgewricht. Een bony impingement ontstaat vaak door enkelinstabiliteit of een blessure waarbij er veel neerwaartse kracht op het enkelgewricht heeft plaatsgevonden. Ook kan een kapselbeschadiging ontstaan door herhaaldelijke beschadigingen aan de gewrichten, dit wordt ook wel microtraumata genoemd. In deze gevallen gaat het lichaam extra botweefsel aanmaken om het letsel te proberen te verstevigen. Er is een mogelijkheid dat dit extra stukje bot ingeklemd komt te zitten en uiteindelijk zelfs af kan breken en in de gewrichtskapsel blijft zwerven.

Een weke dele impingement komt vaak voor bij enkelverzwikkingen. Wanneer een enkelverzwikking vaak voorkomt kan dit schade aan de enkelkapsel geven. Hierbij is het mogelijk dat het littekenweefsel of de verdikking van het kapsel klem komt te zitten

Klachten en symptomen

De klachten van een bony impingement bevinden zich meestal aan de voor/binnenzijde van de enkel en bij een weke dele impingement zitten deze juist vaak aan de voor/buitenzijde van de enkel. Typische symptomen bij een beschadiging van de kapsel zijn:

- Langdurige en chronische enkelpijn
- Bewegingsbeperking van de enkel
- Drukpijn op de gewrichtskapsel
- Zwellingen na activiteiten
- Veelvuldige verzwikkingen in het verleden

 

Behandeling

In eerste instantie zal er bij deze aandoening altijd gekozen worden voor een niet-operatieve behandeling. Deze behandeling bestaat voornamelijk uit het geven van rust aan de aangedane enkel, het doen van oefening zonder de pijnklachten te verergeren om te zorgen voor een betere soepelheid van de enkel en het dragen van een brace voor meer ondersteuning. De brace wordt dan vooral aangeraden om het dubbelklappen van de enkel te voorkomen tijdens het uitvoeren van sportactiviteiten of andere dagelijkse bezigheden waarbij verzwikkingen regelmatig voorkomen. De Push Sports Enkelbrace 8 en  de Bauerfeind MalleoTrain S zijn twee van de beste braces om verzwikkingen van het enkelgewricht te voorkomen en zijn daarom uitermate geschikt bij de behandeling van de blessure.

Het is ook mogelijk dat het gebruik van steunzolen de klachten verminderen omdat de voetstand hierdoor gecorrigeerd wordt en de pijnklachten daardoor kunnen afnemen. Voor meer informatie over steunzolen klik dan op deze pagina.