Gebroken enkel
Gebroken enkel
De enkel bevindt zich aan de onderkant van het onderbeen en wordt gevormd door het scheenbeen, kuitbeen en spronggewricht. De onderkant van het scheenbeen en het kuitbeen, ook wel enkelvork genoemd sluiten samen het sprongbeen in. Dit gedeelte wordt ook wel het bovenste spronggewricht genoemd. Doordat de enkel uit veel verschillende botten bestaat is het mogelijk om de enkel op veel verschillende plaatsen en manieren te breken. Een enkelbreuk wordt ook wel een enkelfractuur genoemd.
Bij een enkelfractuur ontstaat er een breuk in een of meer botten die samen de enkel vormen. Het meest voorkomend is een breuk in het kuitbeen maar het is ook mogelijk dat de breuk op andere plaatsen ontstaat. In geval van een ernstig letsel is het zelfs mogelijk dat er een breuk in meerdere botten aanwezig is.
Klachten bij een gebroken enkel
De klachten bij een gebroken enkel kunnen heel duidelijk zijn en zijn vaak erg pijnlijk. Veel voorkomende symptomen zijn:
- Hevige pijn in en rondom de enkel
- Drukpijn op het aangedane enkelgewricht
- Bewegingsbeperking en pijn tijdens het bewegen van de enkel
- Zwellingen en bloeduitstortingen
- Krachtsverlies
- Onmogelijk om de aangedane enkel te belasten en hierop te lopen
Oorzaken gebroken enkel
Een enkelbreuk ontstaat meestal door na een ongeluk of een verkeerde val waarbij er een harde klap op de enkel komt. Het is ook mogelijk dat een fractuur in de enkel ontstaat na een ernstige zwikking of een botsing op het sportveld. Vaak voelt of hoort met duidelijk iets breken/knakken in de enkel wanneer er spraken is van een gebroken enkel.
Behandeling en herstel
De behandeling van een enkelbreuk is geheel afhankelijk van de ernst en de plaats van de breuk. Bij sommige eenvoudige operaties is het gebruik van een brace met een spalk in combinatie met krukken om de enkel te ontlasten voldoende voor herstel. In dit geval is de Reh4Sport enkelbrace een uitstekende brace voor maximale ondersteuning en bescherming na de breuk.
Wanneer er sprake is van een ernstige breuk wordt de enkel altijd in het gips geplaats of moet er zelfs een operatie aan te pas komen om de genezing waar te kunnen maken. In dit soort gevallen mag de enkel niet belast worden in de eerste paar weken en dient er na deze periode gebruik gemaakt te worden van fysiotherapie om de bewegelijkheid en stabiliteit van de enkel weer te verbeteren. Ter ondersteuning van de enkel kan er in deze fase van het herstelproces gebruikt gemaakt worden van een enkelbrace om meer bescherming en ondersteuning te bieden aan de enkel. De Reh4Mat enkelbrace Vincero2 is voor dit soort situatie de uitstekende brace om terugkerende problemen te voorkomen en sneller te herstellen na de operatie.