Verrekking of kneuzing
Verrekking of kneuzing in het bovenbeen
Spierkneuzing
Bij een spierkneuzing in het bovenbeen is er sprake van beschadigd spierweefsel en/of bloedvaten die zich bevinden in het bovenbeen. Bij de beschadiging van het weefsel en de bloedvaten komt er bloed vrij dat zich voordoet in een bloeduitstorting, blauwe plek of een zwelling.
Oorzaken van een gekneusd bovenbeen
Een oorzaak voor de spierkneuzing is een val of botsing met het bovenbeen, waardoor de beschadiging ontstaat. Ook kan een kneuzing ontstaan bij intensieve sporters, zoals atleten en gewichtheffers (bodybuilders). Deze kneuzingen ontstaan door kleine scheurtjes in bloedvaten onder de huid.
Spierverrekking in het bovenbeen
Bij een hoge belasting op het bovenbeen is er kans op een verrekking of een scheuring van de spier. Dit ontstaat voornamelijk wanneer er een plotselinge versnelling of vertraging in de beweging is. Een spierverrekking kent drie verschillende gradaties:
1e graads
Er is sprake van een verrekking in het bovenbeen waarbij een klein aantal spiervezels verrekt zijn. Bij de verrekking is er sprake van lichte pijn met af en toe een zwelling op de plaats van de verrekking. Er is geen sprake van krachtsverlies van de spier.
2e graads
Er is sprake van een verrekking in het bovenbeen waarbij een gedeeltelijke scheuring van de spiervezels heeft plaatsgevonden. Bij de scheuring is er sprake van een gedurende pijn met een zwelling op de plaats van de scheuring. Bij een scheuring hoort krachtsverlies en bewegingsbeperktheid van de spier.
3e graads
Er is sprake van een scheuring in het bovenbeen waarbij de spiervezels volledig zijn afgescheurd. Meestal bevindt de scheur zich tussen de overgang van de spier naar de pees. Bij een afgescheurde spier is er sprake van veel pijn, een zwelling en een bloeduitstorting. Het is niet mogelijk om de spier aan te spannen.
Behandeling en herstel
De behandeling van een verrekking of een kneuzing van de spier bestaat uit verschillende fases. Vlak na het oplopen van de blessure is het belangrijk om het lichaamsdeel te koelen, zorg hierbij dat het ijs nooit direct in contact komt met de huid. Vervolgens is het belangrijk om zoveel mogelijk rust te geven aan de spier. Het wordt aangeraden om langs een dokter of fysiotherapeut te gaan om de ernst van de blessure te laten controleren. Hiermee kan ook vastgesteld worden hoelang en rust moet worden genomen en of er eventueel verdere behandeling plaats moeten vinden voor het herstellen van de spier. Om de zwelling tegen te gaan die de blessure met zich mee brengt kunt u uw been boven hart hoogte houden zodat het overtollige vocht wegzakt.
Om de pijn te verminderen en het herstel te bevorderen is de Reh4Sport bovenbeenbrace een zeer effectief hulpmiddel. Deze brace zal door middel van de therapeutische warmte & compressie de bloedsomloop verbeteren en spiertrillingen verminderen.
In latere fases van het herstel en om in de toekomst blessures te voorkomen wordt het gebruik van een medische compressiebroek aangeraden. Een voorbeeld hiervan is de Herzog PRO Compressiebroek.