Hielspoor (hielpijn)
Wat is hielspoor? Erg vervelende hielpijn!
Hielspoor is een verkalking van het hielbeen. Onder de voet loopt de peesplaat vanaf je tenen tot de hiel. Tijdens het lopen wordt de peesplaat uitgerekt en hierdoor komt er spanning te staan op de aanhechting bij het hielbot. Door teveel spanning of druk op de peesplaat ontstaan er scheurtjes in de aanhechting van de pees onder de hiel. Dit wordt hielspoor genoemd. Het lichaam herstelt deze scheurtjes door het aanmaken van een stukje bot dat de verbinding tussen de pees en het hielbeen moet versterken. Het voortdurende herstelproces en de microbeschadigingen veroorzaken de pijn.
Symptomen van hielspoor
De belangrijkste en meest voorkomende symptomen van hielspoor zijn stijfheid en pijn onder de hiel bij lang lopen en staan. De ergste pijn doet zich meestal voor wanneer u 's ochtends opstaat. Lang staan en lopen kan leiden tot veel pijn waardoor sommige mensen problemen ervaren met het uitvoeren van hun beroep en sport.
De symptomen van hielspoor zijn erg verraderlijk. Vanuit het niets kunt u 's ochtends wanneer u uit bed komt stekende pijn in de hiel hebben, maar zo plotseling als dat de pijn is gekomen kan deze ook weer verdwijnen. Dit is gelijk het gevaarlijke aan hielspoor! U denkt dat het wel weer gaat en vergeet de pijn snel hierdoor onderneemt u geen actie terwijl juist de eerste alarmbellen afgaan. Veel mensen lopen te lang door met hielspoor doordat ze deze eerste alarmbellen niet herkennen omdat de pijn niet de hele dag voorkomt.
Hielspoor symptomen:
- Fikse pijn onder de hiel is het meest voorkomende symptoom. Vooral in de ochtend en na langdurig stilzitten doet het zich voor. Het wordt meestal iets minder door te gaan bewegen. Bij zware vormen van hielspoor kan bewegen echter ook niet langdurig worden volgehouden.
- Lang stil staan is pijnlijk. Hielspoor wordt in het buitenland ook wel 'Policeman's Heel' genoemd omdat het voor mensen die langdurig moeten staan zeer pijnlijke voeten kan veroorzaken.
- Hielpijn tijdens het autorijden. De onnatuurlijke houding van de voet op het pedaal zorgt voor een vervelende pijn tijdens het autorijden.
- Pijn na en tijdens het stilzitten.
- Afwisselende pijn, zonder exacte locatie. Meestal voelt de hele onderkant van de voet pijnlijk aan en is de hielpijn niet exact aan te wijzen. Het kan ook zomaar zijn dat u de ene dag geen of erg weinig klachten ervaart en dat het de volgende dag veel meer is.
Oorzaken van hielspoor
Het belangrijkste voor hielspoor patiënten is om zo snel mogelijk van de pijn af te komen. Echter is het nuttig om meer te weten over de oorzaken van hielspoor, voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen.
Hielspoor wordt meestal veroorzaakt door overbelasting of stress aan de hiel of de aanhechtende pezen zoals bijvoorbeeld de peesplaat en achillespees. Meestal is er bij hielspoor niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Hieronder zijn de meest voorkomende oorzaken te vinden.
- Sporten of veel wandelen. De meeste kans op hielspoor bij sporters doet zich voor bij sporten met een extreme belasting van de voeten door bijvoorbeeld veel springen of langdurig rennen (bijvoorbeeld: hardlopen, basketbal en volleybal). Het komt vaak voorbij startende sporters die te snel te veel trainen zonder daarbij genoeg te rusten.
- Stijve / korte kuitspieren. Een stijve of korte kuitspier kan ervoor zorgen dat er via de achillespees constant teveel rek op de peesplaat wordt uitgeoefend. Deze constante spanning kan hielspoor veroorzaken.
- Voetafwijkingen. Een verkeerde stand van de voeten kan ervoor zorgen dat de peesplaat continu onder te hoge spanning staat waardoor hielspoor ontstaat.
- Geen schokdemping in de schoenen en inlegzolen.
- Overgewicht (door zwangerschap).
- Langdurig staan op harde ondergrond. Veel mensen met een staand beroep krijgen last van hielspoor.
- Bij hielkussen atrofie is er weinig dempend vetweefsel onder de hiel, dit komt meestal voor bij ouderen.
Behandelen van hielspoor
Er zijn verschillende behandelingen voor hielspoor. Het is mogelijk om naar fysiotherapeuten te gaan voor rekoefeningen. Daarnaast bestaat Shockwave therapie, dit is een pijnlijke behandeling speciaal voor hielspoor waarbij de apparatuur geluidsgolven afstoot die de kalklaag letterlijk afbrokkelen. Als laatste middel kunt u geopereerd worden aan hielspoor maar de meeste mensen hebben dit gelukkig niet nodig.
Nu hoor ik u al zeggen kan ik hielspoor niet zelf behandelen? Ja dit kan!
Hielspoor zelf behandelen
Met zelfhulp kun je vaak snel resultaten boeken tegen hielspoor! Door dit artikel te lezen bent u in ieder geval al op de juiste weg.
Om te beginnen is het belangrijk om de voeten genoeg rust te geven, voor een sporter kan dit moeilijk zijn maar het is erg belangrijk om goed voor je voeten te zorgen. Het herstel wordt versneld wanneer je zo min mogelijk loopt en staat. Voorkom lopen op blote voeten!
De tweede belangrijke stap is het uitvoeren van rekoefeningen. Hiervoor kunt u naar een fysiotherapeut gaan maar tegenwoordig is het ook vrij eenvoudig om hiervan video's op het internet te bekijken.
Naast genoeg rust nemen en rekoefeningen is het belangrijk om goede schoenen te dragen. Kijk dus kritisch naar je schoenen en vervang deze indien nodig. Hiernaast schrijven de meeste fysiotherapeuten en podotherapeuten inlegzolen of hielcups voor met de juiste ondersteuning en schokdemping om overbelasting te voorkomen.
Inlegzolen en hielcups tegen hielspoor
- Schokdemping in inlegzolen en hielcups zorgen ervoor dat overbelasting wordt voorkomen.
- Inlegzolen met een goede ondersteuning kunnen de stand van de voeten corrigeren waardoor de peesplaat op de juiste manier wordt belast.
- Een hielcup verhoogt het achterste gedeelte van de voeten waardoor de constante spanning van een te korte kuitspier of achillespees wordt gereduceerd.
- Sport inlegzolen zijn ontwikkeld om uw voet te ontlasten en overbelastingsblessures zoals hielspoor te voorkomen. Naast goede sportschoenen is het voor fanatieke sporters belangrijk om de juiste sport inlegzolen in de schoenen te dragen.
- Indien u langdurig staat op harde ondergronden is het belangrijk om schokdempende en ondersteunende zolen te dragen in uw schoenen. De meeste werkschoenen en inlegzolen die daar inzitten zijn niet gemaakt om u de juiste ondersteuning en comfort te bieden.
- Loop niet op blote voeten! Draag speciale slippers.