Compressietubes / Calf sleeves
Alles wat je moet weten over compressietubes / calf sleeves
Calf sleeves, ofwel compressietubes zien we steeds vaker bij sporters. De tubes worden niet alleen gebruikt door hardlopers maar je ziet ze bijvoorbeeld ook steeds meer bij voetballers, basketballers en fietsers. In dit artikel zoomen we in op de werking en het nut van compressietubes. Daaropvolgend worden de belangrijke verschillen tussen compressiekousen en compressietubes uitgelegd. Tot slot bespreken we de voor- en nadelen van verschillende compressietubes van topmerken zoals CEP, Herzog en INC.
Wat zijn compressietubes nu eigenlijk?
Compressietubes zijn compressiekousen zonder het voetstuk en geven gerichte compressie aan het onderbeen. Door de gerichte compressie op het onderbeen wordt de doorbloeding van de spieren bevorderd, waardoor de spieren sneller worden voorzien van vers zuurstof en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Het effect van deze verbeterde bloedsomloop wordt hieronder uitvoerig besproken.
Het effect van compressie
Bloedsomloop
Om het effect van compressietubes beter te begrijpen is het belangrijk om de basis van de bloedcirculatie in het lichaam te begrijpen. Het hart pompt via duizenden kilometers aan bloedvatbanen zuurstofrijk bloed naar alle delen en cellen van het lichaam. Zodra de cellen zuurstof en andere voedingsstoffen uit het bloed gebruiken verandert het felrode (zuurstofrijke) bloed in donkerrood (zuurstofarm) bloed vol met afvalstoffen. Dit wordt door het hart terug gepompt en door de longen opnieuw geoxygeneerd.
Maar wat heeft dit met mijn hardlooptraining, voetbalwedstrijd of andere sport te maken? Tijdens het sporten produceert het lichaam melkzuur doordat er extra koolhydraten worden verbrand. Hoe langer en harder je sport, hoe meer melkzuur er wordt aangemaakt in het lichaam. Bij teveel melkzuur in de spieren kunnen deze minder goed samentrekken, waardoor de kracht wegvloeit en prestaties afnemen. Of erger nog spieren kunnen dusdanig pijn gaan doen dat verder sporten onmogelijk is. Dit moet voorkomen worden!
Hoe voorkomt het lichaam teveel melkzuur in de spieren? Het lichaam heeft zuurstof nodig om melkzuur zo snel en goed mogelijk te verwerken. Voor sportprestaties is het belangrijk dat spieren worden voorzien van voldoende zuurstofrijk bloed, hoe meer zuurstofrijk bloed in de spieren des te beter de performance.
Nu we weten wat erin het lichaam gebeurt tijdens het sporten kunnen we het effect van compressietubes bespreken. Compressietubes bieden graduele compressie aan het onderbeen, dit betekent dat de druk op het onderbeen vlak boven de voet hoger is dan net boven de knie. Deze soort compressie helpt het lichaam tegen het effect van de zwaartekracht en versneld het transport van zuurstofarm bloed vol afvalstoffen naar het hart. Daarnaast tonen onderzoeken aan dat de constante compressie ervoor zorgt dat zuurstofrijk bloed sneller wordt aangevoerd.
Kortom: Meer zuurstofrijk bloed, minder afvalstoffen en dus beter presteren!
Spiertrillingen en compressie, voorkom blessures
Spiertrilling is een andere factor met een negatief effect op de prestaties van je spieren. Denk maar is na hoeveel schokken en vibraties er door het lichaam gaan tijdens het hardlopen, sprinten, springen en draaien. Langdurig en veel spiertrillingen kunnen vermoeide spieren en zelfs vervelende blessures zoals shin splints, achillespees blessures & spierblessures veroorzaken.
Calf sleeves helpen de spieren te stabiliseren en verminderen de spiertrillingen aanzienlijk waardoor spier verzuring wordt uitgesteld en verminderd. Vergeet niet dat goed schoeisel en schokabsorberende sport inlegzolen ook een gedeelte van de klappen kunnen absorberen!
Verschil tussen compressiekousen en compressietubes
Het grootste verschil tussen compressiekousen en calf sleeves is dat het wordt aangeraden om calf sleeves direct na de fysieke inspanning uit te doen waar compressiekousen ook worden gedragen na de inspanning om het herstel te bevorderen. In rust is er namelijk bij het dragen van een compressietube alleen compressie op het onderbeen en niet op de voet waardoor er vochtophoping in de voet en enkel kan ontstaan.
Het voordeel van compressietubes is dat deze geschikt zijn voor sporten zoals schaatsen en turnen waarbij er geen sokken gedragen worden. Daarnaast verplicht het sporters niet om van hun favoriete hardloopsokken of antislip sokken af te stappen. Compressietubes combineren met je eigen favoriete sportsokken is ideaal!
Welke compressietubes zijn het beste?
De belangrijkste eigenschappen van goede compressietubes:
- Voldoende compressie op het onderbeen
- Perfecte pasvorm, lengte tot net onder de knie
- Goede borden ter voorkomen van afzakken
Iedere sporter heeft andere eisen en voorkeuren. Om de keuze iets gemakkelijker te maken hebben wij hieronder de bekendste en meest verkochte compressietubes in Nederland vergeleken.
Herzog Compressietubes
Voordelen Herzog compressietubes
- Medische graduele compressie van 23 - 32 mmHg
- Zeer effectief bij behandeling van blessures als shin splints, achillespeesblessures en kuitspier blessures
- Nederlandse top kwaliteit
- Perfecte pasvorm dankzij de geavanceerde maten
Nadelen Herzog compressietubes
- Lastiger aan te trekken dan andere compressietubes
- Prijs
CEP Calf sleeves
- Jarenlange ervaring met compressie: Medi-compression technologie
- Makkelijk aantrekken
- Perfecte fit dankzij het anatomische voorgevormde design voor links en rechts
- Geavanceerde niet knellende borden om afzakken te voorkomen
Nadelen CEP calf Sleeves
- Prijs
INC Competition compressietubes / calf sleeves
Voordelen INC Competition calf sleeves
- Ideale sport compressiewaardes: 15 mmHg - 21 mmHg.
- Top kwaliteit / prijs verhouding
- Klimaatmanagement / uniek bree-methode breiwerk voor extra kuitstabiliteit
- Snel en makkelijk aan te trekken
- Optie voor INC Pro calf sleeves met hogere compressiewaarden
Nadelen INC Competition calf sleeves
- Minder kleuren verkrijgbaar