Polsbrace
Polsklachten
Er zijn twee verschillende groepen waarin blessures aan de pols kunnen worden ingedeeld. Zo kunnen er polsklachten ontstaan door een verrekking of verstuiking van de pols. Bij een verrekking beschadigen de pezen en/of banden die aan de pols vast zitten doordat deze te ver opgerekt worden. Het komt soms ook voor dat het kraakbeen en de botten beschadigd raken wanneer de polsblessure op deze manier wordt opgelopen. De bewegelijkheid van de pols verslechtert vaak en meestal ontstaan er zwellingen en blauwe plekken die drukpijn met zich meebrengen. De andere, veel voorkomende polsblessures ontstaan door overbelasting van de spieren en pezen rondom de pols. Hierbij zijn de spieren, pezen, en banden rondom de pols geïrriteerd waarbij de bewegelijkheid van de pols aanzienlijk verslechtert. Echter ontstaan er bij deze blessure geen blauwe plekken of zwellingen.
Verder zijn er nog de veel voorkomende en zeer bekende polsklachten zoals carpaal tunnel syndroom en artrose. Hieronder wordt kort en duidelijk uitgelegd wat deze twee aandoeningen inhouden en welke klachten kunnen worden ervaren.
Carpaal tunnel syndroom
Het carpaal tunnel syndroom gaat vaak gepaard met tintelingen, verzwakking of gevoelloosheid in de hand. Dit wordt veroorzaakt door een te grote druk op de medianuszenuw die zich in de hele arm bevindt. Deze zenuw loopt via een “tunnel”, ook wel de carpale tunnel genoemd, in de pols naar de hand. Wanneer deze zenuw beknelt raakt ontstaan er klachten in de hand en voornamelijk in de vingers. Het is mogelijk dat deze klachten uitstralen tot in de schouder.
Artrose
Het polsgewricht bestaat uit veel verschillende botten verbonden met banden. Tussen de verbindingen van de banden en de botten bevindt zich kraakbeen. Bij artrose is dit kraakbeen aan het eind van de botten versleten. Artrose kan ontstaan door acute blessures, erfelijke aandoening of overbelasting van het polsgewricht. De stekende pijnklachten worden veroorzaakt door het langs elkaar bewegen van de “kale” botuiteinden. Vaak gaan de pijnklachten samen met krachtsverlies en beperking van de bewegingsvrijheid.
Wat is een polsbrace?
Een polsbrace is een bescherm- en hulpmiddel voor het polsgewricht wanneer deze behoefte heeft aan extra stabiliteit en ondersteuning. Verder kan een polsbrace dienen als geneesmiddel om blessures, zwellingen en pijn te verlichten. Een polsbrace geeft uitstekende ondersteuning aan het gewricht en in de meeste gevallen kan dit zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Naast de ondersteuning biedt een polsbandage ook compressie waardoor klachten zoals zwellingen, pijntjes en meer kunnen worden voorkomen of verholpen.
Wanneer gebruik te maken van een polsbrace?
Een polsbrace biedt uitstekende ondersteuning aan het polsgewricht en is daarom ideaal te gebruiken wanneer uw pols instabiel is of ondersteuning nodig heeft. Wanneer er sprake is van een blessure aan de pols en dit pijnklachten met zich mee brengt tijdens het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten is een polsbrace de ideale oplossing om deze alsnog uit te voeren met verlichting van de pijn.
Voor fanatieke sporters kan een polsbrace ook gedragen worden met een preventieve werking om blessures te voorkomen. Hierdoor wordt functieverlies vermeden en de kans op een blessure aanzienlijk vermindert.
Verschillende soorten polsbraces
Er zijn veel verschillende soorten polsbraces en daarom is het lastig om de juist polsbrace uit te zoeken bij verschillende klachten. Hieronder worden de polsbraces opgesplitst in twee verschillende groepen en uitgelegd wanneer deze het beste functioneren.
Polsversteviger
Een polsversteviger, of polsbandage, is de meest simpele polsbrace die geschikt is om licht of middelmatige polsklachten te behandelen. Vaak worden deze type braces gebruikt tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten of het sporten om kleine pijntjes te verminderen en blessures te voorkomen. De polsbraces bieden ondersteuning en compressie aan het gewricht zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Twee van onze meeste effectieve polsverstevigers zijn de Reh4Classic polsversteviger en de Push Sports polsversteviger.
Polsbraces (met spalk)
Het is belangrijk om een keuze te maken tussen een polsbrace met spalk of zonder spalk. Dit hangt af van de ernst van de klachten en persoonlijke behoefte. Een polsbrace met spalk biedt meer ondersteuning en bescherming aan de pols, maar heeft als nadeel dat de bewegingsvrijheid aanzienlijk wordt beperkt tijdens het dragen van de brace. Verder kan deze brace niet gedurende het hele herstelproces gebruikt worden vanwege de spalk die na een bepaalde periode “overbodig” wordt. Tegenwoordig zijn er ook polsbrace met een verwijderbare spalk die wel gedurende de hele periode van herstel gebruikt kunnen worden. Een van de meest verkochte polsbraces met verwijderbare spalk is de Reh4classic polsbrace.
Naast de keuze uit een polsbrace met of zonder spalk kan er ook gekozen worden voor polsbraces met gel-pelottes. Deze gel-pelottes geven tijdens het bewegen van de pols een massage effect waardoor de drukverdeling wisselend is. Verder worden de spieren gestimuleerd, geeft het een betere stofwisseling en worden de pijnklachten verlicht. De twee meest comfortabele en effectieve polsbraces met gel-pelottes zijn de Bauerfeind ManuTrain en de MeyraMedical ManuComfort.
Indien u er niet uit komt om de juiste keuze te maken tussen het grote aanbod van polsbraces, kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze specialisten die graag helpen om tot de juist oplossing voor u te komen!